Senaste Nytt

Här kan du se vad som händer i föreningen just nu.

Tv-box och router

Hej alla medlemmar! De boende som ännu inte hämtat ut tv-box och router från Ownit kommer att få tillfälle att göra det måndag 19 februari kl. 17.00 – 20.00, i föreningslokalen på Vallavägen 87.

Mvh Styrelsen

Avgiftshöjning 2024

Hej alla medlemmar!

Tyvärr måste vi meddela att årets höjning av årsavgiften kommer bli 10%.
Den kommer gälla från 1/3-2024.

Vi beklagar detta och vi har gjort vårt yttersta för att höja avgiften så lite som det går.
Styrelsen har arbetat sedan i höstas med att försöka att få ner avgiftshöjningen så mycket vi kan, men tyvärr så hamnade den ändå på 10%.
Vi har fått rådet från HSB Finans att höja avgifterna med minst 10% och efter mycket arbete med budgeten så har vi även fått rådet från Nabos ekonomiavdelning att höja avgiften med minst 10%.
Budgeten brukar vara klar i slutet av året men eftersom vi försökt att få ner avgiftshöjningen så har vi arbetat med den fram tills nu.

Avgiftshöjningen beror på att räntorna har stigit kraftigt de senaste två åren, inflationen är hög, kostnader för vatten, material och arbeten har blivit mycket dyrare än tidigare. Vi har även haft en lång vit vinter som medfört stora kostnader för snöröjning och sandning, även kylan har varit extrem i vinter vilket speglar sig i stora uppvärmningskostnader.

Föreningen måste underhållas även när tiderna är dyra.
Föreningen har en underhållsplan som vi håller oss till, där reparationer och underhåll görs kontinuerligt för att hålla våra fastigheter och mark i gott skick.
Att skjuta på ett underhåll medför oftast större kostnader eftersom underhållet nästan alltid blir större och dyrare, än om man tar tag i problemet på en gång.
Just i år har vi skjutit lite på vissa icke-akuta arbeten för att vänta in att räntorna förhoppningsvis ska sjunka lite, men många arbeten kan vi inte göra så med.
Bland annat så skjuter vi upp upprustningen av entréporterna på gård 2, målning av trapphusen, upprustning av rondellerna inne på gårdarna och vissa rörarbeten som tillhör värmesystemet.
Vi kommer även utföra vissa arbeten som kanske alla inte förstår varför vi utför, som t.ex. nya parkeringsplatser.

Föreningen planerar att bygga ut flera parkeringsplatser eftersom vi har för få. Många boenden står i kö till sin första parkeringsplats och väntetiden är lång. Därför behöver vi bygga nya. Det är även en investering för föreningen eftersom parkeringarna kommer betala sig själva och sedan dra in pengar till föreningen i det långa loppet.

Styrelsen kommer ha möten om ekonomin igen under hösten för att se hur läget har förändrats. Vi hoppas att räntorna nu är på väg ner och att inflationen följer efter så priserna går ner.
Föreningens räntekostnader stigit med flera miljoner, och vatten och arbetskostnaderna har stigit enormt mycket.

Föreningen kommer sälja 4st hyresrätter som ombildas till bostadsrätter under 2024, vinsten från de lägenheterna kommer att användas till att amortera föreningens lån, vilket gör att föreningens räntekostnader sjunker lite.

Hyresrätternas hyra förhandlas varje år med Hyresgästföreningen, förra året så höjdes hyrorna i snitt med 1800kr, där var även standardhöjning efter stambytet inräknat. Hur det kommer se ut i år vet vi inte än.

Överlag så kommer många föreningar få höja sina avgifter kraftigt i år. Föreningarna som ligger nära oss här på Vallavägen kommer göra höjningar upp till 40% och då var det ändå många som höjde mycket redan förra året (upp till 65%) och några höjde flera omgångar förra året.
Det är tyvärr det här alla föreningar kämpar med just nu.

Vi hoppas att ni har förståelse för allt detta och vi beklagar att vi måste höja avgiften så mycket och hoppas att läget ser bättre ut till hösten och till nästa år.

Medlemsinfo v. 50

Hej alla medlemmar i BRF Soluret! Här kommer månadens viktiga uppdateringar och påminnelser rörande vår förening:

Felanmälan
Felanmälan ska göras hos HSB, inte till styrelsen (då blir det mycket längre handläggningstid)

Kontaktuppgifter
Uppdatera era kontaktuppgifter med telefonnummer och mejladress hos Nabo.

Föreningens kösystem
Står ni i någon kö, t.ex. till parkering, så har ni en vecka på er att svara, sedan går platsen vidare till nästa person i kön. Se till att regelbundet läsa era mejl så ni inte missar er plats.

Stäng portarna
Nu när gångvägarna är sandade följer gärna gruset med in i portarna. Det kan lägga sig vid dörröppningen så att porten inte helt går igen. Skrapa gärna ut det så att portarna stängs ordentligt. Vi vill ju inte släppa in kylan i våra trapphus som gör att det blir kallare i våra lägenheter.

Julgranar
Julgranar får INTE kastas i grovsoprummet utan ska tas till SRVs återvinningscentralen i Jordbro.

Levande ljus
Tänk på brandfaran med levande ljus och lämna aldrig tända ljus utan uppsikt.

Brandvarnare
Om du inte bytte batteri i din brandvarnare den 1 december som är Brandvarnarens dag så är det hög tid att göra det nu!

Vi i styrelsen önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2024!

Medlemsinfo v. 46

Hej alla medlemmar i BRF Soluret! Här kommer månadens viktiga uppdateringar och påminnelser rörande vår förening:

Spärra obehörig adressändring

Förhindra identitetsintrång genom att spärra obehörig adressändring. På Skatteverket.se/Folkbokföring/Identitetsintrång kan du enkelt spärra obehörig adressändring och förhindra att någon obehörig skriver sig på din adress. Med Adresslåset kan du utan kostnad spärra din postadress så att ingen annan än du kan adressändra, eftersända eller lagra din post, gå in på Adressändring.se/Adresslåset. Hitta.se har också en funktion, adresslarm, som du kan aktivera för att få reda på om någon skriver sig på din adress.

Däckförrådet

Nu är det snart dags att byta till vinterdäck! Det finns några platser i vårt däckförråd, hör av er till styrelsen om ni är intresserade.

Parkeringsplatser

Fler parkeringsplatser är nu på gång, och vi planerar också fler laddplatser till våren. Vi ser också över parkeringskön för att kunna ge fler boende platser. Ni kan därför bli kontaktade för att bli erbjuden en ny plats och vi behöver svar på om ni då vill behålla er gamla eller släppa den till en annan medlem. På grund av ommöbleringen är kön just nu stängd för boende men ska snart vara aktiv igen.

Kontaktuppgifter hos Nabo
Det är viktigt att ni går in på Nabos hemsida och lägger in er telefon och e-postadress. Gör så här: gå in på Nabo.se, klicka på Kontakt, sedan Boende/hyresgäst och logga in med bankID.

Försäljning

Föreningen kommer inom kort att sälja ytterligare en lägenhet, förtjänsten kommer att användas för att amortera av ett av våra banklån.

Avgifter och hyror

Tyvärr hanterar föreningen många ärenden som går till Kronofogden. Vi vill påminna om att det är viktigt att avgifter och hyror betalas i tid.

Levande ljus

Sist men inte minst en påminnelse om att vara försiktiga när ni tänder levande ljus. Lämna aldrig tända ljus obevakade!

Med vänliga hälsningar Styrelsen

Medlemsinfo v. 42

Hej kära medlemmar i BRF Soluret,

Vi hoppas att detta brev finner er väl. Här kommer några viktiga uppdateringar och påminnelser rörande vår bostadsrättsförening:

1. Fönsterbleck: Vi vill påminna alla medlemmar om vikten av att tvätta sina fönsterbleck på utsidan. Detta bidrar till ett fräscht och enhetligt utseende för hela föreningen. Tack för ert samarbete!

2. Cykelrensning: Inom ett halvår kommer vi att genomföra en cykelrensning. Mer information kommer.

3. Avgifter och hyror: Det har tyvärr varit en ökning av antalet obetalda avgifter och hyror som går till inkasso och kronofogden. Vi uppmanar alla att vara noggranna med att betala i tid för att undvika onödiga extra kostnader och konsekvenser.

4. Säkerhet: För allas trygghet, vänligen se till att alltid hålla entréportarna stängda och inte släppa in oinbjudna gäster. Med tanke på den pågående våldsvågen i vårt närområde är det viktigare än någonsin att vara vaksam och tänka på säkerheten för oss alla. Om ni ser en port som står öppen utan uppenbar anledning, stäng den gärna!

5. Styrelseförändringar: André Hultgren har avgått som ledamot på grund av flytt. Vi tackar honom för hans tid och engagemang i föreningen och önskar honom allt gott i framtiden.

6. Verksamhetsanalys: En nyligen genomförd verksamhetsanalys rekommenderar att vi höjer avgifterna med 10% bland annat på grund av ökade kostnader för våra lån. Vi är medvetna om hur detta kan påverka er ekonomiskt, och vi undersöker alternativ och lösningar för att kunna minska denna höjning så mycket som möjligt. Vi kommer att hålla er uppdaterade.

7. Parkering: Den gratis kundparkering vi har haft är nu borttagen. Platsen är omgjord till (privat) laddplats för elbil. Vänligen respektera detta och använd de gästparkeringsplatser som finns.

Tack för er förståelse och ert fortsatta engagemang i vår förening. Tillsammans skapar vi en trivsam och trygg miljö i BRF Soluret!

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen för Brf Soluret

 

Medlemsinfo v38

  • Översvämning

Vid det värsta skyfallet i somras blev det tyvärr översvämning i några källarutrymmen, åtgärder för avfuktning har satts in i berörda trapphus. För att förebygga skador vid översvämningar råder vi er att förvara saker i plastlådor hellre än pappkartonger, och gärna också på hylla så det inte står direkt på golvet, allt för att undvika blöt och förstörd egendom.

  • Sena avgifter/hyror

Styrelsen vill informera om hur viktigt det är att alla betalar sina månadsavgifter/hyror i tid. Sena betalningar kommer gå till inkasso och sedan kronofogden.
Föreningen kan tyvärr inte ge uppskov för avgifter eller hyror.

  • Underhåll

AJS slutför nu målningsarbetena av bla föreningslokalen och grovtvättstugan samt staketen vid ingången till gårdarna.
Söder om söder är nu klara med skurning och polering av golven i alla våra trapphus.
Vi byter inom kort ut belysningen vid parkeringarna, till högre lampor, för bättre visibilitet.
Styrelsen tittar på möjligheten till att göra fler parkeringsplatser inom området.

  • Försäljning

Föreningen har nyligen sålt ännu en lägenhet, som omvandlats till bostadsrätt. Vinsten tillfaller föreningen.

  • Föreningens lån

Föreningen har tre lån som snart ska sättas om. Förhandlingen med bankerna har påbörjats och blir klart i november

  • Cyklar

Det har tyvärr varit en våg av cykelstölder i området – använd gärna cykelrummen  (som inom kort kommer att rensas, vi återkommer med mer information).

  • Värme i lägenheterna

Hösten är här med svalare temperaturer, och vi vill därför påminna alla om att det ännu kommer dröja lite innan värmen slås på, värmen går igång automatiskt när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10 grader. Vi vill också påminna om vikten att portarna hålls stängda, se till att ni stänger porten ordentligt efter in- eller utgång. Vi vill ju inte få in kalluft i husen, och inte heller obehöriga personer.

  • Nedskräpning

Det samlas mycket sopor runt sophusen vid gård 1. Detta får föreningen betala dyrt för plus att det blir extremt skräpigt. Kasta soporna där det hör hemma och säg till era grannar om ni ser att de inte gör rätt för sig.

  • Grovsoprummet

Grovsoprummet har öppet 1 gång i månaden.
Första onsdagen i månaden mellan 18:00-20:00.
– Inga sopor får ställas på golvet, allt ska ligga i kärlen!
– Inga sopor får placeras utanför grovrummet!
– Ingen målarfärg får kastas i grovsoprummet!
– Inga företagssopor får kastas i grovsoprummet, det är vi medlemmar som betalar för allt som slängs. 

 

Vi önskar er alla en fin höst!
Styrelsen

Medlemsinfo v27

Hej kära medlemmar i Brf Soluret,

Ni har kanske sett att ett av våra träd (vid vv 93/95) ser spöklikt ut, det beror på att det har blivit angripet av häggspinnmal. HSB Mark håller koll på utvecklingen, och det ser inte ut att ha spridit sig till andra träd i området. Angrepp av häggspinnmal brukar inte påverka trädet nämnvärt så nästa år kan det vara som vanligt igen.
Vi har pågående målningsarbeten, samt lagning av socklar, och i mitten av augusti kommer trapphusen att skuras och poleras.

Haninge kommun har utfärdat totalt grillförbud på allmän plats pga värmen och torkan. Just nu har vi beslutat att det råder grillförbud på föreningens mark.
Hävs eldningsförbudet från Kommunen så gäller följande på vår förening:
Om ni vill använda kolgrill så hänvisar vi er till rondellerna inne på gårdarna och förordar högsta försiktighet – se till att ni släcker ordentligt när ni är klara. Kol/briketter får inte slängas i rabatterna! Vill ni grilla på balkongerna eller uteplatserna så är det endast tillåtet att använda elgrill (det får inte ryka från grillen). Det är förbjudet att använda kol och gasolgrill på balkongerna och uteplatserna eftersom det kan vara skadligt/farligt om gas eller rök tränger i på inglasade balkonger.

Vi i styrelsen önska alla boende i Brf Soluret en riktigt Glad Sommar!

Medlemsinfo v19

Hej kära medlemmar i Brf Soluret,

Vi vill informera er om några viktiga saker som händer i föreningen under den närmaste tiden.

Den 15:e Maj kommer midjeplåtarna på vår fastighet att tvättas (berör vallavägen 87-109). För att säkerställa att tvätten utförs på ett säkert sätt är det av största vikt att alla fönster i lägenheterna hålls stängda under tiden som tvätten pågår.

Storstädningen som utförs av städbolaget Söder om söder, är klar på gård 1 och pågår just nu på gård 2.

Vi vill också meddela att lite underhållsarbete är utfört i trapphusen där vissa golvplattor, trappnosar och sprickor har lagats av Haninge Terazzo.
Trapphusens golv kommer också att maskinskuras ordentligt och behandlas med stenfix (av Söder om söder) efter inspektionen av trapporna är helt klar.

Anticimex besiktning för fukt har slutförts för denna gång. De kommer göra ett nytt försök till att komma in hos dem som inte var hemma eller inte kunde släppa in dem, lite senare.
Alla lägenheter ska besiktas och behöver de komma ut en tredje gång får den boende stå för kostnaden själv.
Detta är en kontroll för att få en trygghetsförsäkring hos Anticimex.

Radonmätningen i föreningen är även den slutförd utan anmärkning.

Grillsäsongen är här! Vill ni grilla utomhus så hänvisar vi er till rondellerna inne på gårdarna eller en bra bit ifrån husen, så inte röken stör era grannar.
Vill ni grilla på balkongerna eller uteplatserna så är det endast tillåtet att grilla med elgrill (det får inte ryka från grillen).
Kol och gasolgrill är förbjudet att grilla med på balkongerna och uteplatserna
eftersom det kan vara skadligt/farligt om gas eller rök tränger sig in på inglasade balkonger (innefattar berörda som omgivande balkonger).

Slutligen vill vi påminna om att årsstämman kommer att hållas i lokalen på Vallavägen 87A den 25:e Maj klockan 18:00.
Vi hoppas att ni alla kan delta för att vara med och påverka beslut som rör föreningens framtid.

Vi i styrelsen vill passa på att önska alla boende i Brf Soluret en fin vår!

Tvätt av midjeplåt och plåttak

Den 15 maj klockan 08-16 kommer OCAB på uppdrag av styrelsen tvätta midjeplåtar och plåttak på Vallavägen 87-109.

Alla fönster och balkongdörrar måste hållas stängda under arbetets gång.
Detta för att inte få in vatten i lägenheterna.

Alla blommor och möbler mm som inte tål vatten/blir förstörda som finns på uteplatserna måste plockas undan alternativt att boende täcker över detta under arbetet.
Föreningen ansvarar inte om något blir förstört om ni inte gjort enligt denna uppmaning.

OCAB kommer arbeta ifrån marken och från hantverkarställning.
Var uppmärksamma när ni går i närheten av arbetsområdet och när ni framför fordon på innergården. Vi ber er att undvika att åka in med fordon under tiden arbetet pågår. OCAB kommer att vara på plats från klockan 07 för att etablera sig på plats men arbetet påbörjas tidigast klockan 08.

Vid frågor kontakta förvaltaren på HSB Therese Ekman 010- 442 13 50
Mail: Therese.ekman@hsb.se

Anticimex besiktning

Dags för besiktning av din lägenhet

Din styrelse har valt Anticimex Trygghetspaket för flerfamiljshus, vilket
minskar risken för kostsamma vattenskador. Om olyckan trots allt är framme
ingår skadebesiktning och försäkringsskydd.
För att Trygghetspaketet ska börja gälla behöver vi göra en
besiktning av din lägenhet.

Vår besiktningstekniker gör en okulär besiktning av lägenheten
för att identifiera skador eller risker kopplat till fukt. Passa på
att ställa frågor om vad du själv kan göra för att skydda din
lägenhet.

Med Anticimex Trygghetspaket för flerfamiljshus kan
du känna dig tryggare i ditt boende.
I avtalet ingår:
¤ Självriskersättning vid vattenskada
¤ Regelbunden besiktning vart tredje år
¤ Kostnadsfria extra besiktningar vid misstanke om fuktskada
¤ Besiktningsprotokoll och åtgärdsförslag
¤ Försäkring mot äkta hussvamp

Tips för hur du kan underlätta inför
besiktningen:
▪ Se till att alla utrymmen är tillgängliga.
▪ Flytta undan skrymmande bohag.
▪ Rengör om möjligt golvbrunnar och lyft bort fronterna på
badkar och duschkabin i våtutrymmen (WC, badrum,
duschrum och tvättstuga).
▪ Plocka bort föremål i diskbänksskåp och under
tvättställ/tvättho.
▪ Duscha inte på besiktningsdagen

Anticimex kommer att besöka er mellan kl 08:00-12:00:
* Vallavägen 95-109. Måndagen den 8/5.
* Vallavägen 79-93. Tisdagen den 9/5.
* Vallavägen 63-77. Onsdagen den 10/5.
Besöket tar ca 15 minuter. Besiktningen är obligatorisk.

 

OBS! Är ni inte hemma så lämna nyckeln i tuben i dörren!